NOTÍCIES
CONTACTE

L’equip Robolot fa escola: activitats de Robolot a Cantabria, Udg, UPC y UrV

Des de fa uns 11 anys, l’INS La Garrotxa d’Olot, treballa de forma molt activa, en col·laboració amb altres centres , en temes de robòtica didàctica.
La importància de la robòtica didàctica es precisament el seu potencial com a eina d’aprenentatge multidisciplinari.  La construcció de robots didàctics,  es basa en una tècnica pedagògica moderna i utilitzada cada cop més en centres escolars d’elit i universitaris.  Aquesta tècnica , anomenada “aprenentatge basat en problemes” ( APB), es consisteix  en solucionar un problema  proposat pel professor “orientador” , que en  aquest cas es el disseny ,  la construcció i programació d’un robot didàctic. Es durant el procés de solució del problema, en que l’alumne te la necessitat de cercar informació , que, amb un assessorament adequat del professor orientador, el  condueix  a  un aprenentatge de nous continguts . A més, l’alumne, aprèn a interrelacionar  les diverses tecnologies treballades en aquest continguts , ja que a fi de comptes, el projecte final, el robot, es un treball que toca  diverses disciplines.  
L’equip de professors  que formen part de Robolot, ha dissenyat durant els últims anys tota una sèrie de continguts didàctics d’utilització lliure destinats a l’aplicació de la robótica didàctica en els diversos nivells educatius, i que va des de activitats per a educació primaria  fins a activitats universitaries, donant especial énfasi a l’educació secundaria i FP.
Com a conseqüencia de la generalització d’ utilització de les Eines didàctiques dissenyades per l’Equip Robolot  com a recurs per l’aprenentatge de tecnologia, automatització i programació, durant les últimes setmanes , aquest ha tingut una amplia i variada agenda pel que fa a la seva difusió entre els docents.
D’una banda, els dies 15 i 16 de Novembre, Joan  Pellicer i Toni Moreno, components del grup Robolot,  van fer diverses ponències dins de les Jornades de Tecnologia organitzades per la comunitat autònoma de Cantabria.
A aquestes Jornades, que es van celebrar a la ciutat de Santander, van assistir la majoria de professors de tecnologia d’aquesta comunitat. Gràcies a aquest intercanvi , es preveu una  probable participació de centres escolars d’aquesta comunitat a la XII edició del concurs que es celebrarà a Olot els dies 27 i 28 d’Abril de 2013.
D’altra banda , tot i que les retallades en recursos de formació del professorat  han estat importantíssimes els darrers cursos, des de Robolot s’iniciaran de forma simultània cursos de formació a tres Universitats Catalanes :  Universitat de Girona , UPC de Barcelona i la Rovira  Virgili de Tarragona. Els cursos , certificats per la Generalitat de Catalunya dins del seu pla de formació del professorat, s’iniciaran al Gener del 2013 i finalitzaran coincidint amb el concurs de l’Abril, on es presentaran els millors treballs elaborats pels professors assistents. .
Pel que fa a la garrotxa, aprofitant  l’apertura de l’  espai social per a joves a la Plaça Clarà,  l’equip Robolot organitzarà un taller de robòtica per a joves durant els dies 27 i 28 de desembre .  S’estudia també la possiblilitat d’oferir de forma contínua ( setmanal )  aquest tipus de tallers a partir del proper trimestre.
Pel que fa a la participació internacional,  alumnes de les escoles “Colleges Wales” de Gal•les, es plantegen assistir al Robolot 2013, desprès que,  a l’edició del 2012, un dels professors encarregats de les relacions internacionals,  Micheal Rees del  Neath Port Talbot College (Gal·les), participés de forma activa a la Jornada d’intervanvi d’experiències duta a terme en el marc del concurs.
INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram