NOTÍCIES
CONTACTE

PREMIS IMPULS FP

Han estat premiats els dos projectes presentats des de l'institut La Garrotxa:

"Mas Solladors" de Dani Moreno del CFGM de Producció Agropecuària amb el 1r premi d’innovació de Cicles Formatius de Grau Mitjà

És un projecte que tracta de fer una modificació i ampliació d'una granja. En l’actualitat ésde vedells de recria, ubicada a Riumors i passarà a ser una granja de 250-270 caps devacú de llet.

El projecte també està pensat amb un desenvolupament més elaborat del producte que S'extreu dels animals, en concret, la idea principal és fer un obrador en el que es fan iogurts i formatges a part de vendre llet a granel. Com avenços tecnològics, s'incorpora dos robots per tal de millorar la gestió de la granja per tenir més temps per dur a terme l’elaboració de productes làctics en un obrador i per poder controlar més bé el bestiar ja que aquests robots diuen moltes dades de cada vaca individualment. També suposaria una gran millora el fet de crear una petita botiga per poder vendre i distribuir el producte elaborat a l'explotació, a petita escala.

L’explotació a part de pensar molt en la qualitat i benestar del bestiar també està molt lligada amb la sostenibilitat del medi ambient, i per això s’instal·larà un separador de purins sòlid i líquid per un millor aprofitament dels fems secs amb un procés de desinfecció i d'assecatge per poder tornar a utilitzar-los per jaç tou pels animals de la mateixa granja.

Per raons d’higiene i maneig, és canviaran els que seran els patis de producció que actualment són de llit calent i es passaran a cubículs que son bàsicament un tipus d'estabulació on cada vaca té un espai individual amb algun material que farà de jaç que en aquest cas será els fems desinfectats.

L’altre projecte premiat porta per títol "BRC LAB" presentat per El Kaissa Ould Braham Ep Zenia, Quim Delgà, Alejandra Caldas del CFGS de Laboratori Clínic i Biomèdic i ha rebut el 3r premi d’innovació de Graus Formatius de Cicle Superior.

El càncer de mama a Algèria causa més víctimes cada any. L'any passat, 15.000dones van ser diagnosticades amb una taxa de mortalitat del 50%. Rebaixar aquestataxa requereix una gran consciència de la importància del diagnòstic precoç, però elgovern algerià també ha de posar més recursos materials a disposició de les donesque pateixen aquesta malaltia.


A Algèria no hi ha cribratge i les dones diagnosticades fan un viatge agònic per la manca d'infraestructures i recursos per controlar la malaltia, sense oblidar les conseqüències socials per a les seves vides.
Per diagnosticar el càncer de mama s'utilitzen mètodes clàssics com la mamografia, l'ecografia de mama, la citopuntura i la ressonància magnètica.
El nostre laboratori BeRCALAB pretén atendre les dones amb predisposició genètica al càncer de mama oferint proves de detecció precoç dels gens BRCA1 i 2, que són els més mutats en càncer hereditari. Pel que fa al cancer somàtic el nostre laboratori oferirà proves de detecció del gens més mutats com ara PICK3CK, el TP53, el
MAP3K1 i el GATA3.
Pel que fa a les dones diagnosticades de càncer de mama, les acompanyarem amb una monitorització de la malaltia ja que el gen mutat està identificat per tal d'aconseguir un tractament individualitzat i més adequat. El nostre objectiu és demostrar l’eficàcia del tractament i reduir el temps d’espera que actualment és de 3 mesos a 15 dies. Aquest termini és vital i primordial per evitar un tractament excessiu
que deixi les dones amb càncer de mama amb seqüeles irreversibles.
El nostre laboratori BeRCALAB estarà situat a Barcelona. La nostra tasca consisteix en el processament de les mostres de sang perifèrica, que ens arribaran en tubs de 10 ml des del CPMC (Centre Pierre et Marie Curie) que és un hospital especialitzat en la lluita contra el càncer a Alger (Algèria).
Utilitzarem un mètode revolucionari d'última generació, la biòpsia líquida. Presentarem un projecte de laboratori per analitzar una mostra de sang perifèrica de la qual aïllarem el plasma i després extreurem l'ADN (Acid DesoxiriboNucleic) per buscar cfDNA (ADN lliure circulant a la sang) mitjançant la tècnica de PCR digital.

INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram