El Consell Social de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), ha convocat els Premis a Treballs de Recerca d’Estudiants de Batxillerat.
Dos alumnes de l’IES La Garrotxa d’Olot han estat premiats en la convocatòria d’aquest any.
JOAN BOBI I GIBERT és l’autor d’un d’aquests dos treballs, amb el nom “ESTUDI SOBRE L’ACCESSIBILITAT A CAMPRODON”. Ha obtingut el 1r Premi en la categoria de treball de recerca sobre arquitectura, urbanisme i ciutat. El treball és una anàlisi de les dificultats en què es pot trobar una persona amb mobilitat reduïda per moure’s per Camprodon. S’han estudiat diferents recorreguts per la vila, considerats bàsics, com és arribar al CAP, anar a la farmàcia i a comerços (forn, queviures ...), centres públics com és el pavelló d’esports, a llar d’avis... A partir d'aquí l'estudi important ha estat l'observació i la presa de dades en el carrer, que s’ha dut a terme amb la col·laboració d’una persona que es mou amb cadira de rodes.
Les dades obtingudes amb el treball de camp es va fer una classificació dels diferents tipus de barreres que es podia trobar. D'aquí la nomenclatura que s’utilitza: BAU (barreres arquitectòniques urbanístiques), BAE (barreres arquitectòniques en edificis) i BAM (barreres arquitectòniques mòbils). Aquestes darrers pertanyen a una nomenclatura pròpia que es va crear per classificar aquelles barreres que no es contemplen en cap normativa però que va detectar la importància que tenen justament en la població estudiada.
Finalment, en el treball, es proposa un recorregut que seria interessant que fos adaptat. De manera que quan es desenvolupi un Pla d’Accessibilitat a Camprodon es pugui tenir en compte.
ANNA NADAL I SALA ha realitzat el treball “SATURACIÓ D’OXIGEN A LA SANG, LA CINQUENA CONSTANT VITAL?”. El treball es centra fonamentalment en la pulsioximetria, una tècnica mitjançant la qual es mesura la saturació d’oxigen a la sang utilitzant un aparell anomenat pulsioximetre i per tant, no s’ha de fer cap extracció de sang. En el treball s’ha intentat esbrinar diferents aspectes: quines són les variables que determinen la saturació d’oxigen a la sang, com varia en diverses situacions (després de fer un esforç físic, després d’aguantar-se la respiració...), com l’afecta la presència de patologies, quina relació manté amb la pressió sanguínia i amb la freqüència cardíaca, etc. Per això es van mesurar valors de saturació d’oxigen, pressions arterials i freqüència cardíaca a tres grups de persones diferents: un grup de persones de l’entorn personal, un grup de persones del Geriàtric Montsacopa d’Olot i un grup de persones ingressades a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona. Les dades obtingudes han confirmat el gran interès que té aquesta determinació i han demostrat la disminució de la saturació d’oxigen amb l’edat i la presència de respiratòries i cardíaques.
L’acte de lliurament dels premis es va celebrar al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, amb la presència de pares i professors. El President del Consell Social va remarcar la importància del paper dels professors i de la família, a més de la dedicació i l’esforç dels joves guardonats.