Any rere any, i ja en van 24, el Departament de Disseny i Moda de l’INS la Garrotxa converteix Olot a principis de juny en el punt de mira de les tendències i la creació de la Garrotxa. Aquest curs no va ser una excepció i el prop de 400 assistents a la Sala Torín –convertida en una autèntica passarel·la- van poder gaudir de la mostra de tèxtil que els alumnes del Cicle de Grau Mitjà de Confecció i Moda i del Cicle de Grau Superior de Patronatge i Moda havien preparat per a la ocasió. Un colofó professional a l’any acadèmic amb posada en escena amb la col·laboració del coreògraf Jordi Verdaguer, la perruquera Verónica Carrillo i el maquillatge de Versàtil.
Amb l’objectiu de fer més àgil i dinàmic l’acte, l’organització va reduir de 36 a 23 el nombre total de passis i el tret de sortida el van posar els models elaborats pels alumnes del cicle de Confecció i Moda, amb eclecticisme en el disseny per a grans i petits. Tot i el predomini de models per a dona, des de jaquetes de pana amb tintats de tardor fins a faldilles amb teixits de camuflatge, va haver-hi espai per als nens, plens de color. L’aposta temàtica anual per al Crèdit de Síntesi dels alumnes de segon de Confecció i Moda va resultar un reflex de com interpreten els joves modistes la cultura i la tradició tèxtil d’indrets com l’Argentina i Grècia, o el que és el mateix, jaquetes de la Pampa o pantalons de pana vaporosos, ben mediterranis.
No van faltar els homenatges (Jackie Kennedy i Elie Saab), just abans de la posada en escena dels models del cicle de Patronatge i Moda. Un conjunt de dissenys entre el prêt-à-porter i les creacions més arriscades, totes elles resultat d’hores a l’aula, entre overlocks, fils i agulla, i hores d’estudi preparant els projectes d’empresa. Vestits de faralaes, per a núvies, joc amb els colors, propostes amb picades d’ullet al món hipster... varietat amb el denominador comú de l’esforç.
Peces de principi a fi
La desfilada no només va suposar la primera prova de foc dels estudiants davant del públic, també va posar en relleu el canvi de paradigma que viu el sector del tèxtil i la indústria de la moda. “Venim d’una societat on el més important era la competència, ara l’objectiu és el bé comú”, dictava l’speech de la periodista i presentadora de l’acte, Anna Aumatell, posant l’accent reivindicatiu de l’acte.
Els alumnes dels diferents cicles impartits a l’INS La Garrotxa aprenen al llarg de la seva formació el valor de l’elaboració de les peces en la seva totalitat, des dels primers esbossos fins a les darreres puntades, apostant per l’empoderament dels coneixements. “Avui descobrirem el valor de fer artesanalment, tota una mostra de l’esforç de crear des del principi fins al final”, concloïa Aumatell.
Yeray Sánchez