NOTÍCIES
CONTACTE

ELS BIOPLAGUICIDES

La setmana de la ciència pels joves a Olot
El passat dimecres 21 de novembre, els alumnes d’1BC i 2BC de l’institut La Garrotxa es van desplaçar a l’espai Núria d’Olot per tal d’assistir a una conferència científica. L’Esther Badosa Romañó, investigadora de la UdG, en motiu de la setmana de la ciència, va impartir la xerrada que duu com a títol: “No són visibles a ull nu, però veiem els seus efectes: Els bioplaguicides.
La conferència es va iniciar amb una pregunta clau: <>. La investigació és una visió del món on vivim, una estratègia de treball, una gran oportunitat per treballar en grup i, sobretot, un repte per arribar a unes conclusions a partir d’unes observacions i d’un plantejament d’hipòtesis. Hi ha moltes formes d’investigar: des del nivell més bàsic d’observació d’un fet, fins al nivell de trobar una aplicació a aquesta observació per tal de fer eines o bé de tractar pacients. A més, no només investiguen els científics (empreses, universitats i centres de recerca), sinó que també investiguen els historiadors, els arqueòlegs, els filòlegs, etc.
Després de la presentació del tema, l’Esther va explicar la seva experiència personal i la tasca que realitza dins el seu camp professional i dins del seu equip de treball. En general, la conferència va esdevenir molt dinàmica i participativa. Per tal de facilitar la comprensió dels conceptes menys entenedors va relacionar-los amb imatges i amb fragments d’una sèrie televisiva ben coneguda.
La seva tasca es basa en el control dels bioplaguicides en els organismes vegetals, és a dir, en identificar el microorganisme que causa una plaga determinada sobre una planta i en trobar la solució per tal d’eliminar-lo o, com a mínim, per reduir la seva presència. Els bioplaguicides són causats  per microorganismes, organismes que fan menys de 0,1 mm i que no són visibles a ull nu. Els microorganismes que causen aquestes plagues poden ser bacteris, virus o fongs i llevats, i els podem classificar en bons, els que fixen nitrogen al sòl, els que fan iogurt, formatge, pa i altres; i en dolents, els fongs que maten els arbres, que fan malbé fruites, etc. La identificació d’aquests microorganismes no és fàcil, doncs s’ha d’estudiar la seva informació genètica fent còpies del seu material genètic amb una reacció en cadena de la polimerasa.
Aquests microorganismes causen malalties als organismes infectats i anualment es produeixen pèrdues en la producció de vegetals que consumim, com el blat, la vinya, etc. Com es poden solucionar aquestes pèrdues? Amb productes químics, amb pràctiques agrícoles, modificant genèticament els organismes afectats per la malaltia (OGMS) o amb un control biològic. El control biològic es basa en la recerca d’organismes que puguin combatre la malaltia.
Segons les valoracions de l’alumnat del centre que va assistir-hi, el tema de la conferència va resultar l’encertat, malgrat que el nivell didàctic fou escàs, doncs la xerrada anava dirigia tant a estudiats de quart de secundària com a estudiants de batxillerat i cicles.

Eva Magret Descamps
2BC

INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram