NOTÍCIES
CONTACTE

Alumnes de l’Institut La Garrotxa premiats al XXII Premis Josep Maria àlvarez

El passat divendres dia 16 de novembre  es van lliurar, a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, els Premis Josep Maria Álvarez que volen homenatjar aquest docent que va impartir classes de ciències naturals amb estil propi durant la postguerra a Figueres. Estan organitzats per IAEDEN, l’Ajuntament de Figueres i l’Institut Ramon Muntaner.

L’antiga sala d’actes i sovint sala d’exàmens, com es va poder comprovar per la disposició de les cadires, va ser el testimoni del lliurament de premis.

L’acte va començar amb una interessant conferència de Xavier Vizcaino titulada “La terra està malalta”. A continuació es van lliurar els premis.

Els treballs dels ex-alumnes de l’Institut La Garrotxa premiats són:

 

·       “Quan no es pot tenir tot: Estudi de les deficiències de ferro i nitrogen en el blat de moro i la mongetera” de Laia Oliveres Pagès. Fa germinar llavors de mongetera i blat de moro i a continuació disposa les plàntules obtingudes en diferents cultius hidropònics (aigua i nutrients) per poder controlar amb precisió la disponibilitat de nutrients. Fa tres grups, un és el control (ho té tot) i els altres dos tenen mancances de ferro i de nitrogen respectivament. A continuació compara els efectes, es fixa en la morfologia, creixement, mida de les fulles, coloracions... Simultàniament porta un control de variables com llum, temperatura, pH... Obté els resultats que s’esperaven segons la bibliografia consultada.

·       “La llebre  a la Vall de Camprodon” de Jordi Martin Guillaumes . Planteja com a principal objectiu l’estudi de la situació actual d’aquest animal a la zona de Camprodon. La part pràctica es divideix bàsicament en tres apartats. Primer intenta criar llebres en captivitat,  per poder aconseguir-ho acomoda una parella de llebres dins una gàbia apropiada i fa el seguiment de les mateixes durant dos mesos fent observacions sistemàtiques i porta un control de la seva alimentació, excrements i comportament en general. La segona part és un treball de camp basat en sortides nocturnes que tenen com a objectiu observar llebres o rastres de les mateixes en diferents zones. Durant aquestes sortides anota també la presència d’altres animals. Finalment passa enquestes i fa entrevistes a la majoria de caçadors de la Vall per poder esbrinar com va la cacera de la llebre. Una de les conclusions finals és que la població de llebres en aquesta zona es considera estable i que no requereix cap tipus d’actuació.

·        “Mongetes estressades estudi de la germinació i l’efecte de l’estrès abiòtic en Phaseolus vulgaris, de Sílvia Prat Llongarriu. Tracta d’una recerca  sobre diferents varietats de mongeta: Santa Pau, ganxet, carme i tavella brisa. Compara la germinació d’aquestes llavors utilitzant mètodes diferents i les sotmet a estressos abiòtics com la salinitat i el fred. Estudia la resposta de les diferents varietats als estressos tant des del punt de vista morfològic de les plàntules (mides i aspecte) com els efectes a nivell cel·lular. Obté resultats que permeten comprovar  que la resistència de les diferents varietats a l’estrès varia.

Des de l’institut felicitem els alumnes premiats i desitgem que en els estudis que han començat aquest curs tinguin tant èxit com amb els seus treballs de recerca de batxillerat.

INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram