NOTÍCIES
CONTACTE

2a Jornada d’eficiència energètica i producció d’energia per a l’autoconsum

El dia 31 de gener tindrà lloc a l’Institut La Garrotxa d’Olot la "2a jornada d'eficiència energètica i producció d'energia per a l'autoconsum" que a ahora, serà el "congrés d'energia de Catalunya" per a escoles i centres de formació.

Parlem d’energies renovables com aquelles fonts d´energia que no són finites i que es troben presents en la natura gràcies a processos que són naturals. Aquestes fonts d’energia són les associades a l´aigua, a l´aire, al sol o a l´escalfor de la terra (exemple: energia hidràulica, maremotriu, solar fotovoltacia, eòlica, biomassa, etc.).

En els darrers vint anys, les energies renovables han sigut l´energia autòctona que més ha evolucionat. L´actual incertesa legislativa, que suposen els constants canvis normatius en matèria energètica, esdevé el principal topall per la seva pròxima consolidació. En aquesta segona edició de les Jornades, es donarà a conèixer iniciatives de diferent naturalesa (públiques, divulgatives, científiques...) que demostren que el sector de les energies renovables esdevenen un element futur, tot i l’  inèrcia d'un oligopoli energètic que intenta mantenir el seu model de negoci intacte. Es tracta d’una jornada divulgativa, crítica, pràctica, democràtica, i com no, també molt eficient, ja que es tractaran molt de temes en un reduït espai de temps.

Hi hauran dos ponències  relacionades amb la climatització amb energia solar fotovoltaica i bomba de calor sostenibles, a càrrec del Dr. Marcelo Izquierdo (CSIC), Toni Moreno (INS Garrotxa)  i F. Pujol de (Som energía)

Un tema nou d’enguany, poc conegut, però que està irrompin amb força a Alemanya  és el de l’elaboració de gas a partir de l’excedent energètic de les renovables. A la ponència  Power to gas o “Gas Eòlic”, a càrrec de  Greenpeace Energy s’explicarà aquesta tècnica revolucionaria.  De forma coordinada, el Dr. Miguel Antoni Peña, investigador del “Instituto de Catálisis y Petroleoquímica del CSIC” i secretari de la societat espanyola de l’hidrògen , recolzarà la temàtica parlant de la “Transformació y gestió de la energia a través del hidrogen”.

L’enginyer català Pep Puig, un dels fundadors d’Ecotècnia, companyia catalana  que va estar pionera en el disseny i instal·ació de generadors eòlics, i que va estar adquirida pel gegant Alstom, en explicarà el projecte “viure de l´aire” ,  primer projecte de Catalunya   amb finançament ciutadà .

Relacionat també amb el tema econòmic , la Enginyera Nuria Palmada, ens parlarà també del finançament ciutadà de projectes d'energies renovables que permetin anar cap a la sobirania energètica.

Olot comença a ser pol de referència al voltant de l’eficiència energètica i les energies renovables.  Es per això que a l’acte, hi haurà també un espai de debat  enfocat en aquest cas a com tractar les renovables al sector educatiu. L’acte aplegarà conclusions extretes dels professors catalans  al voltant d’educació i renovables. L’ enginyer  Joaquim Coromina d’ EnerCat, que coordina el congres energètic català multisectorial, traslladarà les conclusions de la jornada a aquest congrés. 

En Francesc Canalies, director del consorci Sigma, a la seva ponència titulada   “Canvi climàtic: la biomassa en la gestió del territori” ens explicarà projectes interessantíssims per a casa nostra , relacionats amb un combustible de proximitat, autòcton i ancestral: la biomassa . El Sr. Manel Serrat, enginyer de Sigma, explicarà el projecte de la ” Xarxa Espavilada de Calor d´Olot”, instal·lacions ubicades a la zona de la nova plaça mercat i hospital vell, que es visitarà al final de la jornada. A la visita, es comptarà amb la presència d’en Franc Comino,  responsable de l’empresa Wattia que realitza la implementació d’aquest projecte .

Darrerament , molts visitants han vingut a Olot a veure un edifici emblemàtic de la ciutat. Emblemàtic des del punt de vista energètic : l’Espai Zero.

Tot i que actualment és un edifici singular, existeix ja un   marc normatiu de “edificis sostenible zero”.  En Toni Marquez, especialista en el tema,  parlarà de l’estat actual de la certificació energètica en edificis.

Com es calcula el preu de la llum? Doncs l’empresari i emprenedor Oloti  Jordi Rabat Buch d’ Analitzadors  i Wattia, ens explicarà com es calcula el preu de l’energia elèctrica . Aquesta informació és molt útil si volem afrontar qualsevol acció d’estalvi, ja que a fi de comptes , a més de ser sostenibles,  els consumidors volen que la seva energia sigui econòmica.

Tot i ser una jornada per a docents dels mon tecnològic, està oberta a la participació de professionals o ciutadans amb interès per les renovables. Cal inscripció prèvia  abans del 16 de Gener. La inscripció val 20 € que es destinen a pagar l'esmorzar i el dinar de la Jornada. Es pot fer a www.ieslagarrotxa.cat ó a www.udg.edu/ice/.

La inauguració de la jornada estarà a càrrec de representants de les autoritats locals, la direcció del centre, la direcció del ICE de la UdG i la direcció dels serveis territorials d’ensenyament a Girona.

Un cop acabada la Jornada, tots els assistents tindran accés “on line” al contingut de les ponències gràcies a la col·laboració de la Roser Vilà de la UdG, que documentarà la jornada en directe.

INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram