NOTÍCIES
CONTACTE

Premis recerca jove 2011

 Garrotxines premiades en la Recerca jove 2011

El dissabte passat , dia 10 de desembre, a les 12 hores es va celebrar l’acte de lliurament del Premis de recerca jove 2011( antics premis CIRIT) a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Són uns  premis que tenen com objectiu premiar l’esforç d’alumnes d’ensenyament secundari obligatori i post obligatori que, sota la tutela del professorat, duguin a terme un treball de recerca de qualitat.

L’acte va ser presidit pel conseller d’Economia i Coneixement , Sr. Andreu Mas-Collell que va destacar l’enorme valor econòmic de la recerca científica. Un alumne premiat en nom de tots els altres alumnes va explicar què havia suposat per ell haver  fet un treball de recerca i va agrair l’ajut dels professors i dels centres.

En aquesta convocatòria es van premiar 71 treballs dels 309 treballs presentats provinents de 182 centres de secundària de tota Catalunya.

Les  dues ex- alumnes de batxillerat de l’Institut La Garrotxa que van obtenir premi en aquesta convocatòria són:

 Berta Oliveres Font amb el treball de recerca: “Estudi de portadors d’Estreptococs beta-hemolítics del grup A (SBHGA) a la gola”, tutoritzat per Roser Melià.  Com a objectius tenia els d’estudiar la presència de portadors en la població, determinar la franja d’edat on se situen , la relació d’aquest estat amb les faringoamigdalitis de repetició, amb el tractament antibiòtic, ...; i finalment comprovar la fiabilitat de la detecció d’aquest bacteri patogen amb proves immunocromatogràfiques, comprovant els resultats positius i els negatius amb tot un seguit de proves microbiològiques, de cultius i bioquímiques. La part experimental de la recerca es va realitzar amb una mostra de 59 persones. D’entre les conclusions en destaquem el fet que aproximadament el 7% de la població és portador de SBHGA. Aquests portadors es presenten en una franja d’edat que comprèn dels 3 als 15 anys. Són fonts de contagi de SBHGA, per això s’acostuma a trobar més d’un portador en una mateixa família o entre veïns amb gran relació.

 

Clara Bastons Compta amb el treball “Els cecidis: un recer on créixer” tutoritzat per Rosa Pons. Els cecidis o gal·les, són protuberàncies que creixen a les plantes i són causades per un ésser viu que s’hi desenvolupa i se n’alimenta. Adopten formes, mides, colors i textures diferents El cecidi actua com un recer segur on poden créixer un bon grapat d’invertebrats, a sopluig de les inclemències del medi. L’estudi consta d’un treball de camp centrat a estudiar els cecidis de diverses zones de  Sant Feliu de Pallerols durant 4 mesos. Ha fet la identificació dels cecidis i les plantes  i el seguiment durant aquest temps. També ha estudiat els cecidis (Mikioli fagi) i les fulles del faig des d’un punt de vista microscòpic amb l’objectiu d’observar quines diferències s’observen en els teixits foliars de fulles sense o amb cecidis. Ha completat el treball amb una col·lecció de cecidis amb finalitats didàctiques que ha cedit a    l’ institut.

 En la fotografia apareixen les dues alumnes de l’INS La Garrotxa  amb una altra guardonada d’Olot, l’Andrea Jiménez Ferrés de l’INS Montsacopa.

INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram