El moment és ara i el lloc és aquí. Una nova cultura de l’energia és possible i necessària. I on millor que començar a aplicar i experimentar les noves tècniques d’eficiència energètica que un institut públic on es gasten 50.000€ l’any en gasoil per calefacció.
Millorar el rendiment energètic de les instal•lacions és un dels principals objectius que persegueix l’IES la Garrotxa d’Olot des de fa gairebé deu anys. Sota la direcció del professor Toni Moreno entre d’altres, s’han elaborat multitud de treballs de recerca (batxillerat), projectes de cicle (formació professional) i fins i tot projectes finals de carrera d’exalumnes, tots ells encaminats a estudiar i proposar millores d’eficiència energètica.
Ara fa sis mesos es van decidir a fer un pas endavant aprofitant l’oportunitat d’accedir a unes ajudes del ministeri, que va guardonar el projecte (anomenat MEET) amb una dotació econòmica de prop de 200.000€. En el projecte hi participen dos centres d’educació secundària: IES el Palmeral d’Alacant i IES Pedro Cerrada de Saragossa, que s’ocuparan de proposar millores en el camp de la il•luminació i de les instal•lacions solars fotovoltaiques.
El centre d’Olot és el coordinador del projecte i compta amb l’estreta col•laboració de l’empresa iGetech del grup Wattia que és la que aportarà les solucions tècniques. iGetech és una empresa jove especialitzada en automatització i control d’edificis i vivendes orientat a l’estalvi energètic amb una mentalitat innovadora i experiència contrastada.
En el projecte també hi participen professionals com Toni Hidalgo (professor de secundària i FP), Joan Pellicer (formador de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Girona) i Marcelo Izquierdo del CSIC Eduardo Torroja de Madrid.
L’objectiu és que les solucions aportades reverteixin no només en la millora de les instal•lacions dels tres centres (i en els pressupostos destinats al subministre energètic) sinó que a més a més passin a formar part de la formació de l’alumnat i serveixi com a exemple als professionals. Per això els projecte es complementa amb accions de formació a la UPC i UdG.
Entre les propostes per sensibilitzar i implicar l’alumnat més jove, destaca la instal•lació par part d’iGetech d’un sistema de telecontrol remot que permeti avaluar l’estalvi energètic dels centres per tal de poder dur a terme auditories energètiques i convertir d’aquesta manera l’estalvi en joc formador.
Proyecto cofinanciado por del Fondo Social Europeo “El Fondo Social Europeo invierte en tu futuro”
Podeu clicar els següents enllanços per llegir l'article publicat al Punt Diari i al Diari de Girona .