NOTÍCIES
CONTACTE

L’Institut la Garrotxa celebra els premis San Viator

El passat dissabte dia 8 d’octubre es va fer el lliurament a Madrid de la XVIIena  edició dels “Premios de Investigación en Ciencias y Humanidades” del Colegio San Viator.

El primer Premi va ser per a l’exalumna de l’IES Garrotxa: Alba Quintà i Vallès pel seu treball “Estudi de les hormones gonadotropes a l’orina humana” assessorat per la professora de Sanitat Roser Melià. El quart Premi va ser per a la Clara Bastons i Compta pel treball “Els cecidis: un lloc on viure” orientat per la professora de Ciències Rosa Pons.

L’acte va estar presidit pel Sr. José Antonio Marina, filòsof i escriptor  que amb  paraules plenes d’entusiasme ens va descriure la seva idea de felicitat: la satisfacció harmoniosa de tres necessitats (només!): la comoditat i el benestar de la persona: estimar i que ens estimin, la necessitat de tenir relacions socials i el reconeixement dels altres i la necessitat de progrés, de sentir que avancem. Per això la recerca ens acosta una mica més a la felicitat.

Les intervencions de la resta de personalitats de la mesa van versar sobretot sobre els valors que necessita la societat actual: l’esforç, la curiositat i la perseverança, que menen a l’èxit tant personal com social i que els alumnes que fan recerca, premiats o no, representen.
Es va agrair també, com poques vegades passa, el paper dels professors que, malgrat els corrents d’opinió actuals sobre aquest col•lectiu,  dia a dia encoratgen els alumnes a progressar.
En el primer treball es va realitzar l’estudi de les hormones gonadotropes (FSH i LH) en nombroses mostres d’orina de dones de diferents edats i situacions de fertilitat, recollides en dos moments del dia diferents, intentant correlacionar les troballes amb el moment  del cicle menstrual en què es trobaven i amb el teòric pic de secreció hormonal. També es va dur a terme  l’estudi microscòpic de cristal•litzacions hormonals en la saliva al llarg del cicle femení. Es va fer un seguiment trimestral dels cicles hormonals femenins a través de l’orina. També es va realitzar una anàlisi paral•lela amb orines d’homes per tal de trobar si la presència d’aquestes hormones és regular o cíclica i té relació amb l’ejaculació. Finalment es va estudiar mitjançant rèpliques d’orina congelades l’estabilitat de les hormones per tal de facilitar anàlisis diferides en el temps.
El treball sobre els  cecidis és un estudi sobre aquestes estructures anormals de parts de plantes que es desenvolupen per la reacció específica a la presència o activitat d'un organisme inductor (un insecte, per exemple). L’estudi consta d’un treball de camp centrat a estudiar els cecidis de diverses zones de Sant Feliu de Pallarols durant 4 mesos. L' alumna ha fet la identificació dels cecidis i les plantes i el seu seguiment durant aquest temps. També ha estudiat els cecidis (Mikioli fagi) i les fulles del faig des d’un punt de vista microscòpic amb l’objectiu d’observar quines diferències s’observen en els teixits foliars de fulles sense o amb cecidis. Ha fet una col•lecció de cecidis amb finalitats didàctiques que ha cedit a l’ institut.

Tota la comunitat educativa de l’Institut Garrotxa les felicita ben cordialment!!!

 

INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram