NOTÍCIES
CONTACTE

Dos Instituts Gironins Desenvolupen un recurs didà ctic informà tic.

El passat dissabte 22 de maig, dia mundial de l’SCRATH, el Departament d’Educació de la Generalitat va organitzar a Cornellà de Llobregat una jornada al voltant de la introducció a Primària i Secundària de continguts relacionats amb la informàtica. L’objectiu que es pretén és que els alumnes més joves de les escoles catalanes es puguin iniciar des de ben petits a la programació d’aplicacions amb ordinador.

 

El llenguatge de programació Scratch , desenvolupat pel Lifelong Kindergarten Group del MIT Media Lab , intenta fer  fàcil la programació de vídeo jocs, animacions, música i art interactiu, i està destinat a la iniciació dels nois i noies en el treball amb la informàtica i la programació.

 

 El MIT, és una institució i universitat americana dedicada a la recerca i la investigació, situada a la ciutat de Cambridge, Massachusetts. Es dediquen sobretot a la tecnologia, ciència i enginyeria, però també a altres temes. Va ser creada el 1861 pel científic William Barton Rogers (1804-1882) i la seva feina s'ha premiat amb força premis Nobel.

 

L’èxit mundial  del llenguatge Scratch creat pel MIT, radica en la seva simplicitat d’ús , fàcilment comprensible per gent inexperta, i el fet que es tracta d’un programari lliure i obert , la qual cosa ha permès a milers d’autors de gran quantitat de països a col·laborar en la seva evolució. Scratch està disponible de forma gratuïta  en multitud d’idiomes, entre ells el català.

 

A petició d’experts d’educació, l’ equip format per Joan Pellicer, professor  de l’INS Cendrassos de Figueres , Joan Pradas i Toni Moreno de l’INS La Garrotxa d’Olot i  en Pere Solà, antic alumne d’FP d’aquest centre, han creat un dispositiu anomenat PicoCat, destinat a possibilitar  el programari Scratch en temes de mesura de factors físics  ( llum, so, temperatura, etc)  i robòtica educativa, i que comercialitzaran empreses catalanes a partir del mes de juny. La professora Anna Luque de l’ INS Castell Llobera de Barcelona ha col·laborat en l’adaptació de la PicoCat al sistema operatiu LinKat. 

 

PicoCat és la primera interfície d’aquestes característiques dissenyada a l’estat espanyol i representa una millora respecte d’una interfície similar anomenada Picoboard,  fabricada al Canada. L’ empresa danesa Lego, especialista en temes de tecnologia educativa, també comercialitza alguns dispositius pensats per a la utilització de l’ Scratch.

 

La presentació oficial de la PicoCat es va fer  al centre de difusió i transferència tecnològica CITILAB de Cornellà de Llobregat, on es va desenvolupar la Jornada organitzada pel Departament d’Educació davant l’assistència de més de cent professors tant de l’àmbit de l’educació Primària com de Secundària i FP. El passat 8 de maig s’havia fet la presentació prèvia al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

El Departament d’Educació dotarà el proper curs amb aquest recurs educatiu a algunes escoles catalanes de Primària. L’objectiu és començar a introduir aquesta eina d’aprenentatge com es fa en escoles d’altres països.

El CRP de La Garrotxa, està treballant en la creació d’un grup de treball de mestres que treballin el programari Scratch i el dispositiu PicoCat.  

INS LA GARROTXA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram