Dissabte, 16 de maig de 2009. El president de la Generalitat, José Montilla, ha presidit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), un acte de reconeixement del talent científic de prop d’un centenar d’alumnes preuniversitaris catalans guanyadors el 2008 de diferents premis relacionats amb la ciència i la tecnologia, atorgats per un vintena d’institucions de la societat catalana (administracions, universitats, ajuntaments i fundacions).
L’acte, anomenat Festa de l’Enginy, forma part del programa del Govern de Catalunya Enginycat d’impuls a les enginyeries i les vocacions cientificotècniques, iniciat l’octubre de 2008. Més de 17.000 alumnes preuniversitaris catalans han participat d’ençà en les seves activitats.
La Festa de l’Enginy ha consistit en un homenatge als alumnes, on el president ha lliurat un diploma específic de reconeixement del seu talent científic. L’acte ha comptat també amb les intervencions del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró; del professor de Sistemes Electrotècnics i Automàtics a l’IIES SEP La Garrotxa d’Olot, Antoni Moreno; del fundador de l’empresa TMT Factory, Xavier Verdaguer; del director d’Enginycat, Lluís Jofre; i de Gerarg Marull, en nom dels premiats, i ha comptat amb la presència de la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada; i del president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Rafael Español. La cloenda ha anat a càrrec del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla.
L’organització d’ENGINYCAT considera l’acte com un reconeixement del talent científic dels joves catalans en edat preuniversitària, els professionals de l’enginyeria del futur. Representa, alhora, un homenatge a la tasca d’una vintena d’institucions de la societat civil catalana que atorguen guardons sobre ciència i tecnologia en l’àmbit preuniversitari; i una aposta per els nous valors i un canvi cultural que contribuiran en un futur pròxim a reforçar al salt qualitatiu que experimenta actualment el nivell de la recerca a Catalunya. Igualment, el reconeixement es vol estendre als tutors i els centres escolars que han donat suport a la tasca dels joves premiats. Els projectes premiats el 2008, reflecteixen diferents disciplines de recerca sobre les quals els joves guardonats, tots primers premis, han desenvolupat els seus projectes: microsensors, seguretat en xarxes Wi-Fi, robots rastrejadors, domòtica, virus del papil•loma humà, construcció d’aiguamolls artificials, criptografia, ltrasons, impacte mediambiental de la radioactivitat en hospitals, etc.
Entre les institucions que van concedir els diferents guardons el 2008 estan el Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Premis CIRIT, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Fundació Epson, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Escola Superior Politècnica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’ IES SEP La Garrotxa – Robolot..
Un total de 5 alumnes de diversos instituts catalans, van estar guardonats a l’ acte per la seva participació a l’edició del ROBOLOT 2008. Els alumnes guardonats van estar en Pau Puigdevall Teixidor (IES Bosc de la Coma), Joan Toledo Freixas (IES-SEP La Garrotxa), Carles Valls Creixans (IES-SEP Montilivi), Hugo Rodríguez Martínez (IES Els Cendrassos) i Ferran Brosa Planella (IES La Garrotxa). També van estar convidats a la Jornada els pares dels alumnes, els tutors, l’empresari Lluis Vilanova de TAVIL S.A., el regidor d’educació de l’ajuntament d’Olot Toni Bach, i l’empresari del ram de la domòtica Francesc Comino. Els premiats, han assistit durat tota la jornada del dimarts 19 de maig al Circuit de Catalunya, on enginyers del la branca de l’automoció de competició, els explicaran la tecnologia que hi ha darrera d’aquests tipus d’activitats.